Matematikk = regler + algoritmer + prosedyrer?


Problemløsning i matematikk-faget!

Matematikk, faget som handler om regler, algoritmer og prosedyrer. Eller kanskje ikke?

I siste høringsdokument om den nye læreplanen står det skrevet om kjerne-elementene i matematikk-faget. Her kan en lese allerede av de første linjene som sier at utforsking og problemløsning er det viktigste i faget for dybdelæring. Det står videre at dette kjerne-elementet må ses i sammenhenger med de andre elementene og at det må legges mer vekt på selve strategier og fremgangsmåter enn bare løsningene (Udir, 2018). Elever som sliter med å forstå matematikk og som er opptatte av å huske hvordan regler man skulle følge når en løste matematiske problemer har kanskje ikke forstått eller blitt vist at matematikken handler om å være kreative, kritiske og objektive til hvordan en skal løse problemer på samme måte som en må i hverdagen. Dersom en skal nå noe på øverste hylle, så må en være kreativ nok til å finne noe å stå på slik at en når opp, likevel må en være kritisk og reflektert nok til å skjønne at det ikke er alt som egner seg å stå på for å nå helt opp. På samme måte må en arbeide med matematiske problemer gjennom kreativ tenkning for hvordan problemer skal løses, og vi som lærere må være der å legge best mulig til rette for elevene slik at de forstår hva de har slags verktøy og hvorfor og når tid man bruker de.




Instrumentell og relasjonell forståelse


Instrumentell forståelse handler om at elevene er i stand til å kunne finne riktig svar dersom det blir gjort etter de metodene og rekkefølgene de er opplært til å gjøre det, men blir usikker dersom det går utenfor de reglene eleven er vant til (Skemp, 1976: 4). Skemp (1976) sier også noe om at man ikke må undervurdere instrumentell forståelse, men se på de positive og negative sidene ved en slik forståelse. Han trekker frem at det ofte er lettere for eleven å forstå fremgangsmåtene og at belønningene i form av rett svar kommer raskere. Skemp (1976: 8) mener eleven kan få et raskere og mer pålitelig svar ved bruk av instrumentelle fremgangsmåter (Skemp, 1976: 8).

Relasjonell forståelse kan forstås som en matematisk forståelse hvor man kan bruke tenkemåter og resonnementer på andre oppgaver ut over de faste oppgavene man er vant til. Relasjonell forståelse gjør det lettere for elever å huske tilbake til hvordan man løste problemer innenfor matematikk i ettertid fordi en bedre forstår hva som ligger bak strategiene en bruker. Skemp (1976) trekker frem relasjonell forståelse som et mål i seg selv hvor man ser belønningene og får kjennskap og erfaringer med matematikken på en måte som gjør at elevene selv vil ta løs på nye og andre utfordringer fordi de ser matematikken som sammensatt og dynamisk for å løse andre problemer enn de som allerede er blitt løst (Skemp, 1976: 8-10).


Problemløsning.

Elever arbeider med matematikk i skolen regelmessig gjennom hele skolegangen. Det overordnede målet er å lære seg det som er beskrevet i kompetansemålene som er utarbeidet av utdanningsdirektoratet. Hvordan elevene skal gjøre dette på best mulig måte er derimot noe som blir diskutert, forsket på og problematisert i flere sammenhenger. Lærere har trolig ulike tilnærminger til hva som er viktig for å kunne lære seg det målene omfatter. Problemløsning er en tilnærming til å arbeide med matematikk på en måte som ikke er “tradisjonell” undervisning. Med tradisjonell undervisning menes det at læreren går gjennom et tema foran klassen, gjerne på tavla, for så å gi elevene strategier for å finne riktig svar. Denne algoritmen anvendes så av elevene og entusiasmen kan stige når de ser i fasiten at de får riktig svar. Om elevene finner riktig svar eller ikke avhenger av om de klarer å følge reglene, prosedyrene og huske når de skulle gjøre hva. Det er imidlertid slik at mange elever blir prisgitt å følge disse så godt de husker gjennom konstant og regelmessig “drilling” på oppgaver dersom de ikke får en større forståelse av hvorfor denne fremgangsmåten fungerer og er hensiktsmessig i den sammenhengen den blir anvendt. Problemløsning er en måte å få elevene til å se på sammensatte problemer som fordrer kritisk tenkning, utforsking og anvendelse av flere og gjerne andre metoder enn de som man tradisjonelt bruker. Det blir viktig å kunne argumentere med hvorfor man mener noe er gyldig og rett.


George Polya (1957: 16-17) er blant mange som har forsket på matematikk, men særlig problemløsning var interessant hvor han skrev how to solve it som er hans mest kjente verk og oversatt til et flertall språk. I dette verket fant han fire punkter som er viktig når en arbeider med problemløsning (Math Berkeley, u.å: 1).
George Polya

Forstå problemet.
Det første punktet handler om å forstå problemet. Hva er det ukjente? Hvilke data har vi? Hva vil vi finne ut? Deretter må man finne ut hva som er relevant for oppgaven, hva som kan hjelpe en til å løse problemet, for så å tegne en figur og ta notater. Her skal man også skille de ulike delene av oppgaven og se om dette kan skrives ned (G. Polya, 1957, s. 6)

Hvordan henger det sammen og lag en plan
Det andre punktet handler om å lage en plan. Her må man finne en sammenheng mellom data man har fått oppgitt og det ukjente. Dersom man ikke finner en umiddelbar sammenheng, kan man måtte lage “hjelpeproblemer”. Videre tenker man om man har sett problemet før, eventuelt et liknende problem, og vurderer om man kjenner til et teorem som kan være nyttig. Deretter ser man på det ukjente, og prøver å komme på et liknende problem som har den samme eller liknende ukjente. Dersom man ikke greier å finne en løsning på problemet, kan man prøve å løse liknende problemer for å finne en fremgangsmåte som fungerer (Polya, 1957, s. 8).

Iverksett planen
Dette går på å gjennomføre planen for løsningen, og man må sjekke hvert trinn i gjennomføringen. Kan du tydelig se at trinnet er riktig og kan du bevise at det er riktig? (Polya, 1957, s. 12) 

Se tilbake på løsningen og reflekter over den
Fjerde punkt er å se tilbake på løsningen og reflektere over den. Kan du sjekke resultatet og argumentene? Kan du bruke løsningen på et annet problem? (Polya, 1957, s. 14).





«Second handbook of research on mathematics teaching and learning» av Frank K. J. Lester er et prosjekt utgitt av the National Council of Teachers of Mathematics. Formålet med denne boken er å samle forskning på ulike områder innenfor matematikk. Publikasjonen består av 31 kapitler, eller bidrag skrevet av andre forfattere, delt inn i seks deler/seksjoner. Kapittel 17 handler om problemløsing og modellering. Tittelen er «Problem solving and modeling», og forfattere er Richard Lesh og Judith Zawojewski. Lesh er professor i læringsvitenskap og matematikkundervisning ved Indiana University (Indiana Universety Bloomington, u.d.). Zawojewski er førsteamanuensis emeritus innenfor matematikkutdanning ved Illinois Institute of Technology med Ph.D. innenfor læring- og læringsprosesser, med spesialisering i matematikkundervisning (Illinois Institute of Technology, u.d.).

Innledningsvis i dette kapittelet siterer Lesh og Zawojewski en konklusjon av Begle (1979). Begle konkluderer med at det er nok som tyder på at problemløsingsstrategier er både problem- og elevspesifikke ofte nok til at håpene om å finne en, eller noen få, strategier som bør læres til alle, eller de fleste, elevene er alt for forenklede (Begle (1979) gjengitt i Lesh & Zawojewski, 2007, s. 763). Lesh og Zawojewski trekker også frem at Schoenfeld i 1992 konkluderte, i likhet med Begle (1979), med at forsøk på å lære elevene å bruke generelle problemløsingsstrategier generelt sett ikke hadde vært suksessfull. Eksempler på slike generelle strategier som blir trukket frem her er å tegne, indentifisere informasjon og mål eller å ta liknende problemer i betraktning. Schoenfeld mente heller at bedre resultater muligens kan nås gjennom å utvikle og lære bort spesifikke problemløsningsstrategier. Dette gjennom å studere hvordan man underviser metakognitive strategier, og gjennom å utvikle og studere metoder for å eliminere elevenes kontraproduktive oppfatninger, samtidig som man styrker elevenes produktive oppfatninger (Lesh & Zawojewski, 2007, s. 763).


Metakognisjon

Metakognisjon forklarer Lesh og Zawojewski som det å tenke på ens egne tanker. Ha et slags overblikk over hva en tenker og gjør. Det handler om kunnskap og innsikt i ens egne tanker.
Metacognition
Metakognisjon innebærer refleksjon over egen problemløsing, og på bakgrunn av dette har flere hevdet at metakognisjon kan være viktig for å lykkes i matematikk. Det å tenke på ens egne tanker har vært i undervisningslitteraturen siden Dewey´s (1933) diskusjon i refleksiv tenkning. Metakognisjon har fremtredende trekk ved at begrepet betyr forskjellige ting for forskjellige folk og det er forvirring i faglitteratur om hva som er og hva som ikke er metakognisjon. Denne forvirringen fører til motstridende synspunkter, alt fra påstander om at det er dårlig definert og uklart til at det er selve drivkraften i læring og derfor bør forskes mer på. Schoenfeld beskrev metakognisjon som selv-regulering, overvåking og kontroll og som en mekanisme for å bryte opp komplekse oppgaver til mindre deler, prioriteringer og løse hver del. Artikkelen skriver om at empiriske forskere skiller mellom kognisjon og metakognisjon. Eksempelvis kaller Pintrich observasjoner om metakognisjon i strategisk kunnskap, kunnskap om kognitive oppgaver og selv-kunnskap (Lesh & Zawojewski, 2007, s. 770-771).

Undervisningsopplegget

Undervisningsopplegget tar utgangspunkt i læreplanmålet for tall og algebra hvor elevene skal kunne:
-       Analysere sammensatte problemstillinger, identifisere faste og variable størrelser, kople sammensatte problemstillinger til kjente løsningsmetoder, gjennomføre beregninger og presentere resultatene på en hensiktsmessig måte (Udir, 2013).
Dette er en oppgave som kan brukes når en arbeider med overgangen mellom aritmetikk og algebra. Målet med oppgaven er at elevene selv skal utforske og prøve å finne frem til sammenhengen mellom tall og bokstaver knyttet til algebra. Fra helt enkle tellestrategier til mer generaliserte formler som de senere møter i algebra.
Oppgaven kan gjerne bli kalt “Bilderamma” hvor elevene skal finne ut hvor mange ruter det er i bilderamma markert rødt uten å telle en og en rute
-       I starten gjerne alene uten å skrive. Bilde blir vist på smartboard/tavle.

Figur 1 - Bilderamme



Fordelene med slike undervisningsopplegg kan være at det er sammensatt av flere temaer i matematikken, noe gjerne problemløsning er ettersom det er problemer en skal forsøke å løse. Her vil elevene få bruk av visualisering av mønstre i figuren (Geometrisk-representasjon) og det er viktig at de får forklare sine løsninger for andre elever i klassen som en øvelse i å uttrykke seg verbalt i matematikk. Dette fordrer også at læreren har tenkt og planlagt godt før undervisningsopplegget tas i bruk fordi læreren er med å etablere sosio-matematiske normer i klasserommet, det vil si hvordan en snakker om matematikk (Yackel & Cobb, 1996: 466).
Selve opplegget tar utgangspunkt i 60minutters økt, men må kanskje tilpasses den klassen og gruppen man gjennomfører dette i siden målet er at elevene skal kunne generalisere det de finner ut og dermed se sammenhengen fra denne bilderammen til noe mer generelt for kvadrater. Opplegget legger til rette for om elevene vil ta i bruk en eller to variabler og hvordan strategier de velger samt argumenter de kommer med til valgene sine.

Selve gjennomføringen.

Van de Walle (2013) presenterer en måte å løse problemløsningsoppgaver på og deler det inn i faser. Disse fasene blir oversatt og gitt navn til før, underveis- og etter-fase.
Start timen med en før-fase hvor man forsøker å forklare elevene at dette er en oppgave hvor alle skal få tenke og finne løsninger, og at det derfor er viktig at elevene ikke roper ut hva løsningen deres er før alle har fått tid til å tenke. Presenter så formålet med oppgaven, at de skal finne ut hvor mange ruter som er markert rød på bilderamma og vis den deretter på smartboard/tavle slik at elevene får begynt å resonnere. Poenget er at elevene ikke skal telle alle rutene rundt som er rød, men man kan ikke unngå at elevene som er usikre gjør dette. Likevel er det viktig at de er aktive og selv kommer med løsninger de finner.
Underveis-fasen er den fasen av undervisningsøkten hvor elevene vil kunne komme med løsninger, og da kan de gjerne diskutere med sidemannen for å bli trygge på sine løsninger, men samtidig få høre hva medeleven fant ut. Etter noen minutter kan man ta dette felles på tavla hvor elevene kommer med sine løsninger. Dette kan se slik ut 


Figur 2



Elevene får nå i oppgave å se hva som varierer fra de ulike kvadratene og hva som er konstante. På denne måten kan man diskutere og argumentere for om noe er likt mellom de ulike kvadratene og hva som varierer. Det vil trolig være noen elever som er mer aktive enn andre, men det er likevel viktig å holde alle aktivisert slik at de er med på hva som skjer. Videre skal elevene se om de kan lage noe generelt ut av dette for alle typer kvadrater, og etter noen minutters diskusjon vil kanskje elevene kunne komme med argumenter for om det var en eller to variabler. Når elevene har fått utforsket og diskutert løsninger, samt å navngi de konstante rutene og lage en løsning for å regne ut sidene kan man ta dette i plenum. Det vil være naturlig å tro at noen har funnet noen løsninger og man kan skrive dette i en tabell som vil se noe slik ut. 

Figur 3

Denne fasen kalles etter-fasen og er særlig viktig å vie tid til da man kan få klarhet i hvilke løsningsstrategier elevene har brukt og eventuelle oppklaring av misoppfatninger. Elevene som ikke er så raske og effektive i sine tenkemåter, og som kanskje føler de henger litt bak, vil kunne få ta del i dette og lære av andre elevers tenkemåter. Det er imidlertid viktig at de forstår og følger det som skjer i klasserommet og den matematiske samtalen (Van de Walle, 2013: 26).
Elevene vil nok fort oppdage her at alle løsningene ble like, og at 4s-4 er et algebraisk uttrykk for å finne antall ruter i bilderamma. Elever som ikke har høy måloppnåelse i faget, kan likevel være med på dette opplegget og komme med egne resonnement. Kanskje kan man illustrere løsningene ved bruk av fargelegging slik som figur 4 viser.


Figur 4





Oppsummering

Jakten på relasjonell forståelse i matematikk for flest mulig elever kan være motivasjon for lærere og problemløsningsoppgaver kan være en del av og nå dette målet. Samtidig er det viktig å ha god tid og være bevisste på hvordan man som lærer fører den matematiske samtalen slik at alle elever får mulighet til å være med og berike den matematiske diskusjonen i klasserommet. For mange vil instrumentell forståelse være nyttig for å klare seg gjennom et minimum og for å få riktig svar. Vår oppfatning gjennom lærerutdanningen er at mange lærere opplever at tiden ikke strekker til, noe som kan gjøre at man ikke får roen til en god matematisk samtale. Samtidig kan det være viktig med ordentlig god forberedelse og bevisstgjøring av hvordan en stiller spørsmål og hvordan miljøet er i klasserommet når man underviser i matematikk. Dette for å unngå at elever ikke skal komme med sine tanker og refleksjoner i frykt av å ikke bli anerkjent. Tanken om at alle elevene skal oppnå en relasjonell forståelse i grunnskolen kan være vakkert og fint, men samtidig må en ikke bli skuffet om ikke alle elever får en slik tilnærming umiddelbart. Det viktigste vil trolig være å legge til rette for refleksjoner og diskusjoner slik at elevene blir bevisste sine egne tanker og valg av løsningsstrategier. Dersom elevene lærer å argumentere, begrunne og dele sine resonnementer og løsninger i klasserommet gjennom gjensidige diskusjoner så kan man langt på vei være med å legge til rette for relasjonell forståelse blant elevene. 







Litteraturliste.


Illinois Institute of Technology (u.d.). Judith Zawojewski , Ph.D.. Hentet 17.10.19 fra https://science.iit.edu/people/faculty/judith-zawojewski 

Indiana University Bloomington (u.d.). Richard Lesh. Hentet 17.10.19 fra https://education.indiana.edu/about/directory/profiles/lesh-richard-a.html

Lesh, R. & Zawojewski, J. (2007). Problem solving and modeling. I F. K. Lester (Red.), Second handbook of research on mathematics teaching and learning (ss. 763-804). Charlotte, N.C: Information Age.

Math Berkeley, (u.d), George Polya´s Problem Solving techniques, University of California, Berkeley. hentet fra https://math.berkeley.edu/~gmelvin/polya.pdf

Polya. George, (1945). How to Solve It. Princeton University Press.

Skemp, R. R. (1976). Relational Understanding and Instrumental Understanding, Mathematic Teaching.

Utdanningsdirektoratet. (2013). Læreplan i matematikk fellesfag (MAT1-04). Hentet fra https://www.udir.no/kl06/MAT1-04?lplang=http://data.udir.no/kl06/nob

Utdanningsdirektoratet,(2018), Matematikk fellesfag, hentet 20.10.2019 fra


Utdanningsdirektoratet. (2013, Juni 21). Læreplan i matematikk fellesfag 1.-10. trinn. Hentet    Oktober 20, 2019 fra: https://www.udir.no/kl06/MAT1-04/Hele/Komplett_visning?lplang=nob

Van de Walle, J. A. (2013). Teaching student-centered mathematics : developmentally   appropriate instruction for grades 6-8 (2nd ed. utg.): Pearson.
Yackel, E. and P. Cobb (1996). "Sociomathematical Norms, Argumentation, and Autonomy in
Mathematics." Journal for Research in Mathematics Education 27: 458-477.


Figur.
Figur 1: Bilderamme - laget selv
Figur 2: Bilderamme - laget selv
Figur 3: Bilderamme - laget selv
Figur 4: Bilderamme - laget selv




Bilder:


Video: Polya´s problem solving process, hentet fra https://www.youtube.com/watch?v=aMlVcGEn7EE




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Problemløsning i Peter Liljedahls "Thinking Classroom"

Problemløsningsoppgave i Matematikk

Et tenkende klasserom